Varice-operatie varice

Varicele sunt vene umflate, dilatate si prelungi care apar pe picioare. Aceste aparitii inestetice pot cauza oboseala, durere si chiar senzatia de arsura.

Exista trei tipuri de varice:

  • varice pe vene profunde
  • varice pe vene perforante
  • varice pe vene superficiale
Operatie de varice in clinica Estet Laser

Operatie de varice

Venele superficiale sunt vene situate exact sub suprafata pielii si pot fi vazute cu ochiul liber atunci cand se instaleaza varicele. Acest tip de vene este cel mai des afectate de varice.

Venele profunde sunt vase mari de sange care se gasesc in interiorul muschilor.

Venele perforante unesc venele superficiale de cele profunde.

Ce cauzeaza aparitia varicelor?

Una dintre cauzele aparitiei varicelor este stagnarea sangelui in vene , fapt ce conduce la prezenta vizibila a venelor si portiunilor de piele de culoare mov.

Aceste varice apar din cauza unor valve defecte din interiorul venelor care impiedica fluxul normal si unidirectional al sangelui dinspre extremitatile inferioare a corpului catre inima. Peretii venelor au valve care se deschid si inchid ca raspuns la trecerea sangelui prin corp. Varicele apar cand aceste valve se defecteaza si nu se mai pot inchide ermetic, sangele intorcandu-se in vene.Cand ventriculul stang al inimii pompeaza sange afara, in aorta, se produce o presiune arteriala mare care impinge sangele in tot corpul. Intre bataile inimii, corpul se confruna cu o presiune arteriala scazuta, iar in timpul acestei faze sangele din corp este supus gravitatiei. Valvele din vene ajuta la prevenirea reintoarcerii sangelui in membrele inferioare.

Pe masura ce presiunea din corp incepe sa creasca din nou datorita inimii, este posibil ca si mai multe valve din acea sectiune sa inceapa sa se defecteze. Aceste defectiuni aditionale la nivelul valvelor permit acumularea sangelui in vena, ceea ce cauzeaza marirea acesteia. In timp, aceasta sectiune afectata a venei poate slabi si isi poate pierde elasticitatea ca urmare a presiunii ridicate a sangelui, iar aceste varice se pot mari. Pe masura ce vena afectata devine din ce in ce mai mare, ea poate capata aspectul unui lant gros si proeminent aflat sub piele , adica a varicelor.

Sunt periculoase varicele?

Da, varicele sunt periculoase pentru sanatate. Ele afecteaza venele superficiale ale picioarelor, totodata este posibil sa se rupa si sa produca hemoragii externe sau o difuzie interna de sange in tesutul subcutanat.

Uneori, vena varicoasa poate face obiectul unei inflamatii sau, in interiorul ei, se poate dezvolta un cheag de sange. In aceste circumstante, traseul vasului tinde sa se inroseasca si sa se inmoaie sub piele. Toate aceste probleme sunt insa benigne si relativ usor de tratat.

Un alt efect al varicelor este ca pot provoca in timp dezvoltarea unor tulburari cutanate, in special ulcer varicos sau ulceratii, care sunt precedate de o pigmentare maronie a pielii (dermatita) si tind sa se formeze acolo unde staza sangvina (petele pigmentare) a fost mai puternica, cel mai des la nivelul gleznelor. Din nefericire, ulcerul varicos sau ulceratiile se suprainfecteaza si se cicatrizeaza foarte greu.