Varice

Operatie de varice efectuata in clinica Estet Laser

Varice

Ce sunt varicele?

Varicele sunt vene umflate, dilatate si prelungi care apar pe picioare.Acestea pot cauza oboseala, durere si,  chiar senzatia de arsura.

Exista trei tipuri de varice:

1. varice aparute pe venele profunde. Venele profunde sunt vase mari de sange care se gasesc in interiorul muschilor.

2. varice aparute pe venele perforante. Venele perforante unesc venele superficiale de cele profunde.

3. varice aparute pe venele superficiale. Venele superficiale sunt vene situate exact sub suprafata pielii si pot fi vazute cu ochiul liber atunci cand se instaleaza varicele. Acest tip de vene este cel mai des afectate de varice.

Ce cauzeaza aparitia varicelor?

Una dintre cauzele aparitiei varicelor este stagnarea sangelui in vene , fapt ce conduce la prezenta vizibila a venelor si portiunilor de piele de culoare mov.

Aceste varice apar din cauza unor valve defecte din interiorul venelor care impiedica fluxul normal si unidirectional al sangelui dinspre extremitatile inferioare a corpului catre inima. Peretii venelor au valve care se deschid si inchid ca raspuns la trecerea sangelui prin corp.

Cand aceste valve se defecteaza si nu se mai pot inchide ermetic, sangele intorcandu-se in vene, apar aceste varice.

Cand ventriculul stang al inimii pompeaza sange afara, in aorta, se produce o presiune arteriala mare care impinge sangele in tot corpul. Intre bataile inimii, corpul se confruna cu o presiune arteriala scazuta, iar in timpul acestei faze sangele din corp este supus gravitatiei. Valvele din vene ajuta la prevenirea reintoarcerii sangelui in membrele inferioare.

Pe masura ce presiunea din corp incepe sa creasca din nou datorita inimii, este posibil ca si mai multe valve din acea sectiune sa inceapa sa se defecteze. Aceste defectiuni aditionale la nivelul valvelor permit acumularea sangelui in vena, ceea ce cauzeaza marirea acesteia.

In timp, aceasta sectiune afectata a venei poate slabi si isi poate pierde elasticitatea ca urmare a presiunii ridicate a sangelui, iar aceste varice se pot mari. Pe masura ce vena afectata devine din ce in ce mai mare, ea poate capata aspectul unui lant gros si proeminent aflat sub piele , adica a varicelor.

Alte cauze care duc la aparitia acestor varice este lipsa de miscare, greutatea excesiva, sarcinile repetate, dar si factorii ereditari.

Sunt periculoase varicele?

Da.

Varicele sunt periculoase pentru sanatate. Ele afecteaza venele superficiale ale picioarelor, totodata este posibil sa se rupa si sa produca hemoragii externe sau o difuzie interna de sange in tesutul subcutanat.

Uneori, vena varicoasa poate face obiectul unei inflamatii sau, in interiorul ei, se poate dezvolta un cheag de sange. In aceste circumstante, traseul vasului tinde sa se inroseasca si sa se inmoaie sub piele. Toate aceste probleme sunt insa benigne si relativ usor de tratat.

Un alt efect al varicelor este ca pot provoca in timp dezvoltarea unor tulburari cutanate, in special ulcer varicos sau ulceratii, care sunt precedate de o pigmentare maronie a pielii (dermatita) si tind sa se formeze acolo unde petele pigmentare au fost mai puternice, cel mai des la nivelul gleznelor. Din nefericire, ulcerul varicos sau ulceratiile se suprainfecteaza si se cicatrizeaza foarte greu.

De aceea, este foarte important ca aceste varice sa fie tratate la timp, pentru a evita alte complicatii.

In clinica Estet Laser gasiti cea mai noua si performanta aparatura pentru operatie de varice cu laser endovenos , dar si pentru tratament varice.

Nu ezitati sa ne contactati !